Kezelési és használati utasítás összekötő berendezéshez

Biztonsági utasítás:

Az elektromos hálózaton szerelést, javítást kizárólag szakképzet villanyszerelő végezhet. A Plombával ellátott területeken csak az áramszolgáltató szakemberei, illetve regisztrált szerelői dolgozhatnak, áramszolgáltatói engedéllyel.

Minden szereléskor az MSZ 1585:2016 üzemi szabályzat, valamint a 72/2003. (X.29.) GKM rendelet betartásával lehet munkát végezni az elektromos hálózaton, az érintésvédelmi előírások betartása mellett.

Ne távolítsa el a plombát engedély nélkül, mert büntetést von maga után.

Ne szerelje le az elosztók, kiselosztók, fogyasztásmérők, csoportos mérők, valamint az áthúzó dobozokat és a hozzájuk tartozó burkolatokat, ha nem szakképzett villanyszerelő.

Minden fogyasztásmérő hovatartozása meg van jelölve. A lakás kiselosztó szerelésekor a villanyszerelő könnyen beazonosíthatja, mely kismegszakítókat kell lekapcsolni a biztonságos munkavégzéshez. FELKAPCSOLNI TILOS táblát kell kihelyezni a szerelés idejére, valamint LOTO kizáró eszközzel megakadályozni a hozzáférhetőséget, vagy kulccsal zárni a kezelőablakot.

A fogyasztásmérő szekrényeken lévő kis ablakot egyedi zárszerkezettel lehet ellátni, ami nem tartozéka a jelenleg kivitelezett csoportos mérő szekrénynek. Megrendelésre biztosítani tudjuk a zár beszerelését.

Általános rendelkezések:

Mindenki által kezelhető (ki-be kapcsolás) a Tűzeseti kapcsoló, a fogyasztásmérő szekrényben és a fogyasztásmérőre szerelt kiselosztóban a kismegszakítók.

A fogyasztásmérő szekrényeken található nyíló ablakok, a lakásokhoz tartozó főbiztosíték (kismegszakítók) kezelésére szolgálnak. Az ablakon lévő füleket felfelé húzzuk, miközben felfelé nyitjuk az ablakot. Amikor a kismegszakítón elvégeztük a le vagy felkapcsolást, utána mindig gondosan csukjuk vissza a kezelő ablakot a fogyasztásmérő szekrényen, hogy ne alakuljon ki páralecsapódás, ne ázzon be.

Tűzesetkor a bejárat mellett elhelyezett TŰZESETI KAPCSOLÓ „KI” feliratra fordítva a mozgató kart kapcsolhatjuk le a Társasházat az elektromos hálózatról.

A visszakapcsolást a „BE” feliratra fordítva tudjuk elvégezni, miután a szükséges ellenőrzéseket elvégeztettük az érintésvédelmi felülvizsgálóval és biztonságosnak minősítette a hálózatot a visszakapcsoláshoz.

Indokolatlanul soha ne kapcsoljuk a TŰZESETI KAPCSOLÓT.

A csoportos mérőszekrény, valamint az első túláramvédelmi szekrény burkolata erős műanyagból készült, de nem törhetetlen. Óvni kell a fizikai behatásoktól, és ha sérülés pl. repedés látható a burkolaton, azonnal villanyszerelőt kell hívni és haladéktalanul a sérült burkolatot ki kell cseréltetni.

A lakások elektromos nagy áramú fogyasztói elektromos főzőlap, hajszárító, mikrohullámú sütő, mosogatógép, mosógép, szárítógép egyidejű használatával a fogyasztásmérő szekrényen és a hozzátartozó kiselosztón a biztosíték túlterhelhető. Ez nem kivitelezési hiba, mert az általános teljesítményre tervezett hálózat e tervben meghatározott teljesítményig bővíthető az energia az áramszolgáltató felé benyújtott igénybejelentésre, megválaszolt műszaki gazdasági tájékoztató feltételei szerint.

Amennyiben a hibás készülék miatt keletkezett zárlat és kis automata lekapcsolás a kiselosztóban vagy a fogyasztásmérőn, még a visszakapcsolás előtt válassza le a hálózatról a hibás készüléket.

A Jótállás a felújított Társasházi összekötő berendezésére vonatkozó jogszabály szerint 5 év az átadás napjától számítva. -(3. melléklet a 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet szerint).

Feltétele a rendszeres karbantartás, ellenőrzés. A mért fővezetéken kialakult zárlat miatt (lakásban kialakult pl. hibás gép miatt) kiolvadt biztosítóbetét a méretlen szakaszon és annak cseréje nem része a jótállásnak.

A szakszerűtlen beavatkozás a hálózatba, rongálás a jótállás vesztést von maga után.

Jótállás igény bejelentés kizárólag írásban fogadunk el. Pl.: e-mailen a villyanyszerelononstop@gmail.com címre küldve.

A karbantartás és a jogszabályban előírt rendszeres villamos biztonsági ellenőrzések elvégeztetése kötelezően az üzemeltető a Társasház feladata.

Karbantartás: Lásd a karbantartási utasításokban.

V24 CSOPORT KFT