Most érdemes lakásfelújításokba belefogni! Az új családtámogatási programmal egy 50 % -os lakásfelújítási támogatást, akár 3.000.000. Forintig lehet igényelni. *Feltétele: 1 gyerek, és hogy legalább 1 éve lakják az adott ingatlant.

Nem bonyolult a pályázat. Pár adatot ki kell tölteni. Segítségül egy hivatalos szerződés minta.

Már az árajánlat bekéréskor érdemes tisztázni, hogy az illetőnek van e vállalkozása. A szakember számlát ad, ezért egy vállalkozást tart fent, fizeti a járulékokat. Így lesz magasabb az Ő árajánlata, de legalább kaphatunk rá visszatérítést -amivel jobban fogunk járni.

Mennyibe kerül a panellakás újravezetékezése?

Kb. 800.000.- 1.200.000.- Brutto összeggel számolhatunk, de vegyünk egy konkrét példát.

1.200.000.- forint a végszámla, abból a munkadíj 850.000. – bruttó és az anyagköltség pedig 350.000- Forint.

Az állami támogatás 50 % os lesz, azaz 600.000. – Forint. Szerintem megéri. Olcsóbb mint egy lakástűz utáni helyreállítás.

Kisebb munkákra is érdemes felvenni a támogatást?

Például konyha felújításakor egy pár konnektort arrébb kell tenni. Esetleg lámpákat beszerelni a konyhabútorba. Legyen például 280000 Forint végösszeggel számolva, mert a biztosítéktáblába fi-relé is beépítésre került. Minősítő irat készült az egész lakásra átfogóan. Ebből a munkadíj 210.000.- Forint. Az igényelhető támogatás itt is 50 % os lesz, azaz 140.000.- Forint!

Itt a kalkulátor .xls (exel) formátumban a Magyar Állam Kincstár honlapjáról töltöttem le.

A pandémiás időszakban sok embernek nehezebb ilyen tőkét megmozgatni. Azért van megoldás. Sok bank igazodik a kialakult helyzethez és kedvező hiteltámogatást tud nyújtani. Itt a link a Budapest Bank ajánlatához. Érdemes megfontolni!

Szakemberhez vagy ezermesterhez forduljak?

Az utóbbi pár évben észrevehető, hogy nincs szakember, de annál több az ezermester mindenhez is értő kókler. A rutinos szakképzett villanyszerelőt lasszóval kell fogni. Valószínűleg az árak is magasabbak lesznek a szakipari munka- végzés miatt, de legalább nem fog kigyulladni, megrázni az áram, – mert a szakképzett villanyszerelő tisztában van a vezetékek és a hozzávaló biztosító méretezéseivel, valamint hivatalos továbbképzésen veszt részt.

Tisztában van a legújabb főelőírásokkal, mint pl.: MSZ447:2019; MSZ HD 60364 szabvány állandóan megújuló sorozatával, valamint a vonatkozó jogszabályok követelményeivel. Mindig végez ellenőrző méréseket és dokumentálja azokat.

*A támogatással kapcsolatos hivatalos információkat az államkincstár oldalán található.